Csontevo fereg


Csontevo fereg Tartalom Különleges képességgel rendelkeznek az aprócska csontevő férgek, amelyek a tenger mélyén található bálnacsontvázakat és más csontokat egyaránt használják lakhelynek és tápláléknak: savat bocsátanak csontevo fereg, így oldják fel a csontokat. Sok mindent megtudtunk róluk az elmúlt tíz évben, ám az egyik legérdekesebb kérdés maradt, hogy miként hatolnak be a csontba, és hogyan veszik fel a tápanyagokat" — magyarázta Sigrid Katz kutatásvezető, az amerikai Scripps Oceanográfiai Intézet és a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i intézményének munkatársa.

gyermekek számára férgekhez való készítmények férgek gyógyszerei egy személy számára

Az Osedax nemzetségbe tartozó férgeket, amelyek hossza centiméter, ben fedezték fel bálnatetemeken. Ez a féregcsalád meglepő helyeken lelhető fel, csontevo fereg a tengerek szélsőségesen forró és savas hidrotermális csontevo fereg is megélnek.

helminthiasis gyógyszer gyermekeknek aceton lehelet szaga

Az Osedax féregnek csontevo fereg szájnyílása és bélrendszere, a tápanyagaként szolgáló csont megemésztését a velük társult baktériumok segítik. Azt csontevo fereg korábban is tudták a kutatók, hogy ezek a férgek és baktériumaik a számukra lakhelyet nyújtó csontban lévő kollagént és zsírt fogyasztják el.

hogyan lehet megszabadulni a fás parazitáktól férgek a tüdőben gyermekek tünetei és kezelése

Csontevo fereg azonban rejtély volt, hogy a férgek miként képesek behatolni a csontba, hogy hozzáférjenek táplálékukhoz. Testük egyik része féregszerű, másik része pedig leginkább egy gyökérre hasonlít: ez utóbbi jut be a csontba, holott nincs olyan része, amely képessé tenné a mechanikus behatolásra, a csont átfúrására.

hogyan lehet megszabadulni a fejparazitáktól Anna Zimenskaya megszabadulva a parazitáktól

A szakemberek ezért a kémiai behatolás, a feloldás jeleit keresték, és a féreg különféle szöveteiben savat kiválasztó enzimek után kutattak. Megállapították, hogy egyfajta enzim, egy protonpumpa bőségesen megtalálható a féreg gyökereiben.

tabletta minden parazita számára féregkészítmények áttekintése