Kicsi földigiliszták


Lumbricus Terrestris-közönséges földigiliszta

Pinterest Google Nyomtatás A földigilisztának ugyanis olyan sok haszna van, hogy alig tudtuk összeírni a számodra. Légy tehát boldog!

kicsi földigiliszták férgek petesejtjei

A földigiliszták fontos szerepet játszanak a talaj kedvező felépítésében és a szerves hulladék újrahasznosításában. Olyan organikus rendszer részét alkotják, amelyben a hulladékot tápanyagban gazdag talajjá alakítják.

  • Vermikomposzt: mi köze a földigilisztának a hulladékhoz? | Hello Tesco
  • Előfordulása[ szerkesztés ] Világszerte lehet gilisztákat találni.
  • Az eddig tárgyalt csoportokkal nem is állnak közelebbi rokonságban, hiszen testfelépítésük szelvényezett metameria.
  • Létrehozta: blog admin Őseink is tanították, hogy a legeredményesebb csali a giliszta.
  • Férgekből származó helminthox tabletta

Ezek a tápanyagok jelentik a giliszták egyik legjelentősebb hasznát a növények fejlődésére nézve. Továbbá a kicsi földigiliszták szorgoskodó giliszták tevékenységük során mindegy "megművelik" a talajt: növelik a talaj porozitását és lehetővé teszik, hogy az oxigén eljusson a növények gyökereihez. Segítsük hát elő a földigiliszták megtelepedését a talajban, vagy akár megpróbálkozhatunk gilisztakomposzt készítésével is, hogy megtapasztalhassuk a giliszták áldásos tevékenységének előnyeit.

Tartalomjegyzék

A földigiliszták hasznáról A földigiliszták a talajban járatokat, folyosókat fúrnak és elkorhadt, elrothadt szerves anyagokkal táplálkoznak. A megemészthetetlen táplálékot kis csomókban kiürítik. A 21 °C körüli talajhőmérséklet az ideális számukra. A szélsőséges hideg, meleg, illetve nedvesség nem tesz jót nekik. A földigiliszták a kertben akkor a legaktívabbak, amikor a talaj mérsékelten meleg és nyirkos. Folyosórendszer-építő életmódjuk elősegíti a víz talajba szivárgását.

Továbbá fellazítják a talaj szerkezetét, porhanyóssá teszik azt, ennek köszönhetően a növények gyökerei kellő mennyiségű oxigénhez, valamint aerob kicsi földigiliszták jutnak. A lazább talaj lehetővé teszi továbbá, hogy a növények gyökerei mélyebbre kicsi földigiliszták és ezáltal kicsi földigiliszták több tápanyaghoz jussanak.

Szeretettel tálalva

Ennek jól látható eredménye pedig, hogy a növények kicsi földigiliszták és egészségesebbek lesznek. A földigiliszták egyik legnagyobb haszna tehát, hogy képesek a "szemetet", a korhadékot trágyává alakítani.

Földigiliszták a kert és a pázsit talajában A földigiliszták az elfogyasztott szerves hulladék emésztése során termelt ürülékükkel trágyázzák a talajt. Kicsi földigiliszták ürülék kiváló tápanyagforrást jelent a növények számára, bár van, akinek ez kellemetlenséget is okoz. A földigiliszták ugyanis a fűben kis ürülékcsomókat, halmokat hagynak maguk után, amit sokan nem tartunk kellemes látványnak, és akár meg is csúszhatunk rajtuk. Ezt a csekély kellemetlenséget azonban messze felülmúlja a giliszták haszna.

Vegyük figyelembe, milyen tetemes mennyiségű hasznos ürüléket képes előállítani egy kertre való, több száz földigilisztából álló kolónia.

kicsi földigiliszták az embereken alkalmazott férgek pirulájának neve

A földigiliszták talajban való megtelepedésének elősegítése Kerüljük a talaj túl mélyen való felásását, hogy ne tegyünk kárt a földigiliszták állandó járataiban. Ez lehet fűnyesedék, avar vagy más, természetesen lebomló, komposztálható anyag.

További blogjaink:

Ne használjunk olyan növényvédő szereket, amely elpusztíthatják a kertben élő földigiliszták akár teljes populációját. Szükség esetén néhány lapátnyi, gilisztával teli földet át is festett kenet mikroszkópos átírása a kert egy másik részébe, ahol kevés a jótékony hatású organizmus.

kicsi földigiliszták enterobiasis, mennyibe kerül

A giliszták hamarosan benépesítik a talajt. Egyes kertészetek, faiskolák, illetve webshopok gilisztatojásokat is kínálnak.

Gilisztakomposzttal szintén elősegíthetjük ezeknek a hasznos állatoknak a kertben való elszaporodását. Gilisztakomposztáló készítése A konyhai hulladékot nagyszerűen újrahasznosíthatjuk giliszták segítségével.

Please wait A földigiliszta A földigiliszta teste nyálkás, testfelépítése és mozgása alapján gyűrűsféreg. A bőre összenőtt az alatta lévő izomréteggel, ez tömlőszerűen körbeveszi az állat testét. Mozgásszervével féregmozgást végez. A mozgásukat a testükön található serték is segítik.

Ehhez szükségünk lesz egy hulladékgyűjtő tartályra. A földigiliszták igazi ásógépek, amelyek megpróbálnának kijutni.

Csávázás nélkül is van védelem! A féreg színe. Kicsi földigiliszták.

A nyugodt, békés természetű trágyagiliszták azonban hamar komposzttá alakítják a konyhai szerves hulladékot, továbbá folyékony tápoldatot, ún. A tartályt béleljük ki újságpapírral vagy felaprított szerves anyaggal, majd öntsünk rá egy réteg jó minőségű komposztot.

Ezeknek az apró állatoknak is több fajtája van.

Erre öntsük rá az apróra vágott konyhai hulladékot, szórjuk a tetejére a trágyagilisztákat, majd végül takarjuk be az egészet egy kevés földdel. Kicsi földigiliszták a komposztot enyhén nyirkosan, és tegyünk rá egy fedőt, amelybe előzőleg lyukakat fúrtunk, hogy a giliszták elég levegőhöz jussanak. Ahogy a giliszták dolgoznak a hulladék komposztálásán, a készterméket húzzuk félre az egyik oldalra, így újabb adag komposztálandó hulladékot tölthetünk a tartályba.

Ezzel a megoldással hasonló eredményeket érhetünk el, mint a földigilisztákkal a kertben, csak miniatürizált kicsi földigiliszták között. Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

kicsi földigiliszták a parazita fő gazdasejtje